logo
Gelei van aalbessen
Bereiding
Gelei van aalbessen
  1. Spoel de aalbessen onder de kraan en ris ze van de takjes. Doe de bessen samen met het water in een grote kookpot. Doe het deksel op de kookpot en laat 10 minuten koken. De bessen zullen opengesprongen zijn en zo kan hun sap ‘ontsnappen’. Duw gerust nog even na met een pureestamper.
  2. Tover nu je geleidoek/neteldoek boven. Leg een zeef boven een propere kookpot en leg de geleidoek erin. Giet de bessen door de zeef en laat een nacht uitlekken (of wring het sap eruit)…
  3. Giet het opgevangen sap in een maatbeker. Weeg 55 g tot 65 g suiker af per deciliter aalbessensap.
  4. Giet het sap in de kookpot en warm stilletjes op. Voeg de confituursuiker toe en roer flink tot de suiker is opgelost. Breng vervolgens opnieuw aan de kook.
  5. Na 3 minuten heb je een gelei. Check altijd nog even of de stolling goed zit.
  6. Verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Giet de hete gelei in propere glazen potjes. Vul ze netjes tot aan de rand. Sluit de potjes onmiddellijk af met een deksel, keer de potjes om en laat afkoelen.
print facebook